Gå til hovedinnhold

Tallinn, Estland - Spa

I år som i fjor, så dro søss, mamma og jeg på spaweekend.
Denne gangen gikk turen til Tallinn i Estland.

Å komme til Tallinn var totalt annerledes enn Litauen. Fjorårets tur til Litauen kan du lese om her.
Man ser fort at Tallinn har fått nordisk innflytelse via Finland. Flyplassen var moderne, dog ikke helt på linje med hva vi er vant til,  men likevel flott kvalitet.





Også i år befant hotellet vårt seg i det som er gamlebyen i Tallinn, Vanalinn.
Denne delen av byen var tidligere en hansaby, og den ansees som en av Europas best bevarte gamlebyer.
Dette bildet viser et kart over hele Tallinn. Det brune i midten av kartet er gamlebyen.



Hotellet vi bodde på heter Hotel Telegraaf, og er et femstjerners hotell. Virkelig flott - og fantastisk hjelpsom betjening. De kom opp med bagasjen vår, vi fikk sjokolade og vann hver kveld. Flott å bli litt bortskjemt.
Hotellet hadde en egen spa-avdeling. Vi tok ingen behandlinger der, men benyttet oss av basseng, jacuzzi og steamshower hver eneste dag. Herlig!
Frokosten på hotellet var også fantastisk. De hadde en egen meny der du kunne bestille forskjellige egg og pannekaker. Pannekakene var himmelske!






Dagen vi ankom Tallinn på gjorde vi ikke så veldig mye. Vi sjekket ut rådhusplassen, Raekoja plats. Denne plassen var regnet som sentrum i middelalder-Tallin. Selve rådhusbygget er bygget i gotisk stil, og ble opprinnelig oppført så tidlig som i 1322. På denne plassen ligger også et apotek som har vært i virksomhet siden 1422 - og antageligvis lenger.

Rådhuset på Raekoja Plats
Litt posing på rådhusplassen må til.
Apoteket som har vært i apotekvirksomhet siden 1422
Rådhusplassen
Rådhuset i stemningsfullt vær


Deretter gikk vi på hotellrommet for å planlegge neste dags aktiviteter. Det vil si jeg satt med en reiseguide i ene hånden, kart i den andre og prøvde å finne igjen stedene fra guiden på kartet. Ikke veldig lett å finne igjen alle gatene, men til slutt så klarte jeg det.
Etter det gikk vi ut for å spise middag på en av de mange resturantene på rådhusplassen, får vi tok kvelden.

Planlegging av sightseeing.


Dag to brukte vi på sightseeing i gamlebyen. Vi startet på rådhusplassen, og gikk deretter nedover gaten ved hotellet bort til Katarines passasje. Denne passasjen er en av de mest romantiske stedene i Tallinn, og er en søt liten gate. Rett bortenfor lå dominikanerklosteret - som ble bygget etter at dominikanerne kom til landet i 1229.
Ved siden av der igjen ligger Sankt Nikolas kirken.

Dominikanerklosteret

Etter noen avstikker gater, endte vi opp med Sankt Olafs kirken. Dette er en av hovedattraksjonene i Tallinn og kirken er oppkalt etter Olav den Hellige. På 1800-tallet var den en av verdens høyeste bygninger, med et tårn på 159 meter. Dessverre er tårnet blitt noe lavere med årene, og er i dag på 123,7 meter.
Dette tårnet kunne man gå opp i. Mange, lange og bratte trapper. Men totalt verdt det - for en fantastisk utsikt! Man så rundt over alt; Havnen, bymurene, Alexander Nevski katedralen, domkirken...

Sankt Olavs kirken med det 123, 7 meter høye tårnet
Blotting foran inngangen til St. Olavs kirken
Søss leker Svartedauen, og ligner ganske bra
Søss i trappene opp i tårnet
Et av de mindre tårnene
Utsikt over gamlebyen fra tårnet
Resten av tårnet fra utsiktspunktet
Havnen
Havnen
Søte hus i alle mulige farger
Forsvarstårn og bymur

Deretter gikk vi en liten rundtur og så på blant annet Huecks Hus, Blackhead-huset og Laugsbygget Oleviste. Dette var ikke noe vi syntes var veldig spennende, men vi gikk nå i alle fall forbi de og så litt.


Dag tre var den første spa-dagen vår. Spa'et vi besøkte heter Kalev Spa, og er et stort anlegg med treningssenter, svømmebasseng, beauty salong, wellness center og mye mer. Du kan lese mer om spa'et på hjemmesiden deres. Første dagen tok jeg lavastein-massasje, pedikyr og Matis ansiktsbehandling. Veldig behagelig.


Største ulempen med spa'et var at vi skulle på to forskjellige avdelinger, og ikke skjønte noenting av bygget. Så vi gikk oss vill når vi skulle finne skjønnhetssalongen, og måtte bli guidet gjennom garderobene og personalinnganger. Men vi kom da frem. Ikke veldig mye personlig spa. Må si jeg likte spa'et vi var på i fjor bedre - litt mer personlighet.

Etter spa-dagen spiste vi en fantastisk middag på et sted som heter Goodwin The Steak House. Fantastisk god mat!



Klar for spa!



Fjerde dagen var nok en spa-dag, men denne dagen hadde vi bare en behandling hver. Jeg tok manikyr. Ikke helt fornøyd med manikyren, da jeg føler jeg selv får neglbåndene finere og at dama ga meg rosa barbie-negler! Var ikke det jeg ville ha, men hun spurte ikke en gang. Så innen jeg oppdaga det, var det jo for sent.
Når jeg kom til skjønnhetssalongen denne dagen var dessuten avdelingen stengt for oppussing, og jeg ble guidet inn på et ganske sterilt og ikke mye koselig rom.



Etter spa-behandlingen denne dagen, gjennomførte vi del to av sightseeingen vår. Turen bar dermed til Toompea tidligere kalt Domberg. Dette var opprinnelig maktens område, og denne delen har ikke alltid vært en del av gamlebyen.
Her kikket vi på de gamle bymuren og byportene som hele Tallinn på 1500-tallet var omringet av. Muren var mellom to og tre meter tykk og over 13 meter høy. Vi kikket også på Kiek in de Kök som er et av mange forsvarstårn som byen tidligere hadde.

Pikk Herman som tårnet heter


Deretter gikk vi for å se på Alexander Nevski katedralen. Veldig storslagen fra utsiden, med sine flotte løk-domer fra sent 1800-tall. På innsiden var den lite imponerende bortsett fra at den er stooor.
Her så vi også på Toompea Loss - som er Dombergets slott.

Toompea Loss

Etter det gikk vi opp til Kiriku plats og Toomkirik - litt lettere sagt kirkeplassen og domkirken i Toompea. Domkirken heter Jomfru Marias kirke, og brant nesten ned i 1684. På 1770-tallet ble den bygget opp igjen med tårn i barokkstil.

Inngangen til katedralen
Katedralen
Løk-domene på katedralen
Domkirken
Domkirken

Så gikk vi til ett av mange utsiktspunkter Toompea byr på. Derfra kunne vi se Sankt Olavs kirken, havnen og bymurene. Så fulgte vi turveien ned igjen til Kohtu, og fulgte bymuren tilbake til Vanalinn og rådhusplassen for lunsj.

Middag spiste vi på en restaurant som heter Chicago. Fantastisk atmosfære og nydelig sted. Live musikk hadde de til og med; jazz. Skikkelig mafia-sted, og søss og jeg gikk lett inn i mafiarollene for kveldene.

Kart over Toompea
Sankt Olavs kirken fra utsiktspunktet i Toompea
Forsvarstårn
Turveien ned til Kohtu
Obligatorisk hoppebilde tatt på muren til utsiktspunktet i Toompea
Turveien ned til Kohtu

Femte og siste dagen i Estland og Tallinn tilbragte vi med shopping. Vi måtte jo sjekke ut av hotellet klokken tolv, og flyet gikk først klokken ni om kvelden.
Derfor tok vi trikken ut av gamlebyen. Søss fikk kjørt trikk for første gang i sitt liv, og trygla og ba om å få kjøre bare et stopp til. Hehe - hvilket guiden (meg) selvfølgelig tillot.

Første stopp var Stockmann. Et stort kjøpesenter, som består kun av butikker med merkevarer. Litt for dyrt for oss, men var jo gøy å se litt der. Deretter gikk vi på et sports outlet, og jeg endte selvfølgelig opp med nye flotte converse!


Vi tenkte egentlig å ta trikken tilbake til gamlebyen, men fant ut at det ikke var så langt å gå. Så da gikk vi i Tallinn sine travle gater, og endte opp på Viru Center som hadde noen butikker vi kjenner fra Norge og litt bedre priser. Ingen av oss handlet veldig mye, men vi måtte jo slå i hjel noe tid.







Deretter spiste vi lunsj for siste gang i Tallinn. Får vi gikk på hotellet for å hente bagasjen og ta taxi til flyplassen.


Tallinn anbefaler jeg absolutt for de som vil oppleve en fabelaktig by. Mat er relativt billig; litt dårlig utvalg på gaterestaurantene, men mye godt.
For de som vil på spa-reise ville jeg anbefalt å finne et annet spa, da dette ble litt mye styr og lite personlig atmosfære.


Men hotellet - må oppleves! Fem-stjerners rimelig og fantastisk hotell!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Enkel strikkebamse

Siden jeg begynte å strikke igjen i julen har jeg fått litt dilla på det. Hittil har jeg strikket et skjerf og en lue. Skjerfet var enkelt, luen litt verre – men det ble da et ganske bra resultat. Det eneste dumme er at jeg “glemte” å strikke vrangbord nederst, så den sitter ikke så godt på hodet. Men likevel – fornøyd med resultatet til at det var første gangen jeg prøvde meg på det. For et par dager siden kom jeg på at jeg strikket en bamse til mamma når jeg gikk på barneskolen. En bamse er jo gøy å strikke, og en liten fin gave. Så da lette jeg opp en oppskrift på nettet, og kom over en ganske bra en. Men den innebar ganske mye sying, så jeg redigerte den litt. Oppskriften er som følger nedenfor. For å strikke en bamse trenger du Garn i ønsket farge, 100g Garnrester i mørk farge (til broderingen) Vatt Strømpepinner nr. 4 Synål Bena strikker du ved å legge opp 10 masker til det første benet, og strikker så cirka 8 centimeter. Når det er gjort...

Makramé guide med låseteknikker

Jeg har fått fullstendig dilla på å lage makramé armbånd. Det er gøy, lett og fint. Siden jeg slet som bare det for å finne ut hvordan jeg fikk til de låsene man får på makramé armbånd man kjøper, og ikke kunne finne noen som helst forklaring på det på internett, fant jeg ut at jeg fikk tak saken i egne hender. Har tatt noen bilder underveis, ellers skal ellers prøve å forklare så godt som mulig. Hva trenger du? Du trenger hampetråd/nylontråd, perler (med stort nok hull), saks, lim, og gjerne en klemme til å feste arbeidet i. Alt dette får du tak i på en hobbybutikk. Min favoritt er Panduro - enkelt å bestille på nettet, og ikke alt for dyrt.  1. Mål hvor langt du vil ha ditt armbånd. Du må ha tre eller fire tråder. (Med fire blir armbåndet litt tykkere.)  Trådene skal være cirka en meter. 2. Lag en knute cirka fem centimeter nede på tråden, og fest knuten i klemmen.  Du har nå to arbeidstråder - de på ytterkanten, og en tråd i midten som skal lage ...

Blodblad - Iresine Herbstii

En av de søteste og rareste plantene jeg vet om.  Iresine Herbstii er en nydelig plante med rosa stilk, som med rett stell kan vokse raskt og bli veldig høy. Denne planten selges ofte som mini-plante på blant annet plantasjen. Latinsk navn Iresine Herbstii Plassering Iresine liker å stå lyst og lunt, gjerne en vinduskarm uten trekk.  Temperatur Over 15 grader. Men må ikke plasseres nær en varmekilde. Jord Luftig jord med god drenering. Vann Liker å holdes jevnt fuktig, og trenger mye vann. Hvis den blir for tørr, blir den slapp og vil reise seg igjen ved vanning, men kan da få lettere brune kanter. Gjødsel 1 gang i måneden i sommerhalvåret. Stell Krever lite, men liker høy luftfuktighet.