Gå til hovedinnhold

Dren og mandler

I dag skal den yngste niesen min, Iselin, opereres. Da skal hun få dren inn i ørene, samt fjerne polyppene sine.

Dren i øret
Når det siver væske ut i mellomøret, fungerer væsken som en lyddemper, og barnet får nedsatt hørsel. Væsken er gjerne seig og tykkflytende - slik snørr fra nesen er det. Hos de fleste forsvinner denne væsken av seg selv, men hos noen kan det gå flere uker og måneder før det blir bedre. Her i Norge har det vært vanlig å sette inn et dren hos dem som fortsatt har væske i øret etter tre måneder. Det som skjer ved innsettelse av et slikt dren, er at øre-nese-hals-spesialisten lager et lite hull i trommehinnen, suger ut væsken som skaper ubehaget, og setter inn et øredren/ventilasjonsrør for at dreneringen skal fortsette. Øredrenet utstøtes vanligvis av seg selv etter 3-18 måneder.

Jeg har selv vært gjennom den operasjonen to ganger, så jeg og familien min vet hva vi går til. Du kjenner ingenting til det, og etterpå så kan du høre! Det jeg husker aller best er at jeg ble vekket av en telefon som ringte utrolig høyt begge gangene. Og første gangen så var alle så vant til at jeg var tunghørt at de skrek til meg. "Slutt å skrike, jeg hører deg!"

Polypper
Som regel er det polypper på begge sider. De kan henge forover, slik at de er synlige i neseborene som grå og skinnende "poser". Oftere henger de bakover mot svelget, og kan ikke ses utenfra. Polypper gir ofte plager med snørr i nesen. Polyppene kan bli store og stenge nesen helt. Da blir luktesansen dårlig, du må puste gjennom munnen og får nasal stemme (som når du holder for nesen mens du snakker). Mange begynner å snorke mer enn tidligere. Diagnosen stilles ved en undersøkelse der legen benytter et speil for å se inn i nesen bakfra, gjennom munnen.

Det finnes to måter å behandle polypper på; Glukokortikoid nesespray og operasjon. Polypper vil nesten alltid komme tilbake etter behandling med glukokortikoider. Derfor er slik behandling en midlertidig løsning, i påvente av operasjon. Inngrepet utføres av øre-nese-halsleger. Dessverre kan det vokse ut nye polypper.

Infeksjon kan oppstå, og jeg var en av de uheldige her. Men, siden jeg var så liten, så husker jeg bare at jeg maste meg til at både mamma og pappa måtte få ligge på samme rom som meg (jeg fikk egentlig bare ha en forelder der), og jeg fikk faktisk en dagligstue helt alene. Siden jeg hadde infeksjon, så fikk jeg masse gratis is, for å roe ned hevelsen. Og så måtte jeg spise loff uten skorper med majones fordi det gled lett ned. Æsj!


Heldigvis er Iselin er ei tøff lita jente, så jeg er helt sikker på at det går veldig bra. Og tenk så god forskjell hun og vi vil merke etterpå!

Tante tenker masse på deg i dag, og skulle ønske hun kunne vært der for lille jenta mi. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Makramé guide med låseteknikker

Jeg har fått fullstendig dilla på å lage makramé armbånd. Det er gøy, lett og fint. Siden jeg slet som bare det for å finne ut hvordan jeg fikk til de låsene man får på makramé armbånd man kjøper, og ikke kunne finne noen som helst forklaring på det på internett, fant jeg ut at jeg fikk tak saken i egne hender. Har tatt noen bilder underveis, ellers skal ellers prøve å forklare så godt som mulig. Hva trenger du? Du trenger hampetråd/nylontråd, perler (med stort nok hull), saks, lim, og gjerne en klemme til å feste arbeidet i. Alt dette får du tak i på en hobbybutikk. Min favoritt er Panduro - enkelt å bestille på nettet, og ikke alt for dyrt.  1. Mål hvor langt du vil ha ditt armbånd. Du må ha tre eller fire tråder. (Med fire blir armbåndet litt tykkere.)  Trådene skal være cirka en meter. 2. Lag en knute cirka fem centimeter nede på tråden, og fest knuten i klemmen.  Du har nå to arbeidstråder - de på ytterkanten, og en tråd i midten som skal lage grunnlaget. De

Enkel strikkebamse

Siden jeg begynte å strikke igjen i julen har jeg fått litt dilla på det. Hittil har jeg strikket et skjerf og en lue. Skjerfet var enkelt, luen litt verre – men det ble da et ganske bra resultat. Det eneste dumme er at jeg “glemte” å strikke vrangbord nederst, så den sitter ikke så godt på hodet. Men likevel – fornøyd med resultatet til at det var første gangen jeg prøvde meg på det. For et par dager siden kom jeg på at jeg strikket en bamse til mamma når jeg gikk på barneskolen. En bamse er jo gøy å strikke, og en liten fin gave. Så da lette jeg opp en oppskrift på nettet, og kom over en ganske bra en. Men den innebar ganske mye sying, så jeg redigerte den litt. Oppskriften er som følger nedenfor. For å strikke en bamse trenger du Garn i ønsket farge, 100g Garnrester i mørk farge (til broderingen) Vatt Strømpepinner nr. 4 Synål Bena strikker du ved å legge opp 10 masker til det første benet, og strikker så cirka 8 centimeter. Når det er gjort

Blodblad - Iresine Herbstii

En av de søteste og rareste plantene jeg vet om.  Iresine Herbstii er en nydelig plante med rosa stilk, som med rett stell kan vokse raskt og bli veldig høy. Denne planten selges ofte som mini-plante på blant annet plantasjen. Latinsk navn Iresine Herbstii Plassering Iresine liker å stå lyst og lunt, gjerne en vinduskarm uten trekk.  Temperatur Over 15 grader. Men må ikke plasseres nær en varmekilde. Jord Luftig jord med god drenering. Vann Liker å holdes jevnt fuktig, og trenger mye vann. Hvis den blir for tørr, blir den slapp og vil reise seg igjen ved vanning, men kan da få lettere brune kanter. Gjødsel 1 gang i måneden i sommerhalvåret. Stell Krever lite, men liker høy luftfuktighet.